Dart og Dartregler

Opsætning af dartskiven 

Ifølge internationale standarter opsættes dartskiven således at centrum af skiven sidder i en højde af 173 cm over gulvhøjde og skiven hænger lodret.

 

Kasteafstanden, det vil sige afstanden fra forkant af skiven til forkant af Oche, skal være 237 cm.

 

Diagonalmålet måles fra centrum af skiven til forkant af Oche i gulvhøjde og skal være præcis 293 cm.

 

Det vil altid være at anbefale at lave et sikkerhedstjek af diagonalmålet for at være sikker på at skive og Oche er placeret korrekt.

Dart Historie

 

Der er skrevet meget omkring dartspillets historie og oprindelse gennem tiden, men at finde god og pålidelig information er en helt anden sag.

En ting er dog helt sikkert når det kommer til spilletes oprindelse. Det stammer fra England. Dart, i den ene eller anden form, er blevet spillet på pubs og kroer i hele Storbritanien siden 1500-tallet.

Dart i Middelalderen

Meget er spekuleret og mange anekdoter fortalt men hvis rygterne er en smule rigtige, så har dart sin oprindelse under Kong Henry VIII af England. Han skulle efter sigende have givet ordre til sine bueskytter om at træne hele året rundt for at være klar til kamp på et hvert givet tidspunkt.

 

Under træning skulle nogle bueskytter givetvis have begyndt at kaste med deres pile i en form for adspredelse. Måske deres tankegang havde været noget i retning af "alle kan skyde præcist med bue og pil, lad os se hvem der kan kaste mest præcist."

Når alt kommer til alt så kender alle Englands uforudsigelige vejr og det varede ikke længe før denne fritidsaktivitet eller form for duelering blev bragt indenfor i de varme omgivelser af den lokale beværtning. For at håndtere pilene bedre og gøre spillet lettere blev pilene gjort kortere. Bunden af en væltet vin eller øltønde blev brugt til at kaste efter.

 

Senere, da der ikke var så mange af disse tønder, var der nogle opfindsomme dartspillere der begyndte at bruge tværsnit af træstammer som skydeskive, det havde den tilføjede effekt at man kunne bruge årringene til at inddele skiven i områder til at kaste efter. Med tiden, som disse skiver tørrede, dannedes der revner i træet, som yderligere inddelte skiven. Dette har så til sidst udviklet sig til de dartskiver vi kender i dag.

 

Det som sansynligt startere som en sjov adspredelse udviklede sig hurtigt til en duel om evner og det varede ikke længe før soldaterne udfoldede deres evner på de lokale pubber og kroer. Mange begyndte at lave deres egne korte pile som de tog med på pubben eller kroen for at udfordre deres venner eller bare for at vise hvilke evner de havde udviklet.

Nyheden spredtes hurtigt og det varede ikke længe før den nåede overklassen, som også blev interesseret i at vise deres talenter inden for dart.

 

Selv kongen, Henry VIII, var imponeret over dette nye spil. Raporter indikere at Henry VIII nød spillet så meget i 1530 at Anne Boleyn, hans kommende kone, gav ham et sæt rigt dekoreret pile for at vinde hans gunst.

Spillet forblev dog ikke kun i England. Det varede ikke længe før folk i andre lande begyndte at finde glæde ved spillet. Raporter indikere endvidere at de første pilgrimme der forlod England i 1620 ombord på Mayflower, spillede dart som sjov og adspredelse på deres tur over Atlanten til Amerika.

Dart i 1800-tallet

Mange interessante historier findes i forbindelse med dart. En sådan historie er omkring en dartversion der opstod i 1844 som blev kaldt "Puff and Dart". Det forlyder at mens de fleste kastede deres pile, var der nogle der prøvede at starte en ny trend hvor man brugte et pusterør og pustede pile i skiven. Øjensynligt blev denne version dog hurtigt opgivet fordi en London dart blower lavede den fejltagelse at suge i røret i stedet for at puste og derved fik en pil i maven, hvilket medførte hans død få dage senere.

I 1800-tallet var der mange forskellige versioner af dartspillet uden de store regulativer.

Mange forskellige point konstalationer blev brugt op gennem dette århundred og det var først i slutningen af det 19. århundred at spillet udviklede sig til den konfiguration vi kender i dag.

I 1896 opfandt en tømrer fra Lancashire i England, ved navn Brian Gamlin, det nummerlayout vi kender i dag. Brian Gamlins design var specifik designet til at belønne præsition og straffe unøjagtighed. Selv om at mange af datidens avisartikler beskrev den store variation af muligheder der var med 20 i toppen er der bred enighed om at Brian Gamlins version er det tætteste man kommer på en perfekt konstalation med dette formål. (Brian gamlin døde i 1903 før han kunne patentere hans idé)

 

Doubler og tripler var dog stadig ikke en del af dette design, dengang var den højest mulige score 50 via Bullseye.

 

Pilene bestod på dette tidspunkt af en 10 cm stykke træ, kaldet "the barrel" (i dag kaldet grip), med en metal spids i den ene ende og fjer som flights i den anden.

Dart i 1900-tallet og frem

De første papir flights blev patenteret i 1898 af en amerikaner og i 1906 patenterede en englænder det første grip lavet i metal.

 

Der er spekuleret meget i hvordan afstanden hvor der kastes fra er opstået, almindelig vis kendt som "oche". ("ocke" udtales som "hockey" uden "H") Andre ord for "oche" er kastelinien eller tålinien. Kastelinien er derfra hvor dartspilleren kaster sine pile.

 

Der findes to teorier omkring hvordan "ocheen" fik sit navn.

 

Den første teori omkring navnet "oche" stammer fra et bryggeri i det vestlige England kaldet "Hockey and Sons" eller "S. Hockey and Sons". Den almindelige kaste afstand var 9 fod. Der siges at "Hockey and Sons" leverede flaske øl til pubs som kom i trækasser der var præcis 3 fod lange. En engelsk pubejer markerede kastelinien ved at stille 3 kasser "Hockey and Sons" ølkasser efter hinanden (3x3 fod) som en afstands markør. Mange folk tror også at det er derfra frasen "toeing the hockey" opstod, hvilket giver mere troværdighed til denne teori.

 

Det sørgelige ved denne, ellers smukke, teori er at der ikke findes nogle historiske optegnelser over noget bryggeri som skulle have haft navnet "S. Hockey and Sons" eller "Hockey and Sons" for den sags skyld. Dette blev øjensynligt bekræftet af "the Brewery History Society" i de tidlige 1990'ere forklaret af darthistorikeren Patrick Chaplin.

 

Så når alt kommer til alt er denne teori højst sansynligt kun en romantisk anekdote.

 

Den anden teori omkring oprindelsen af ordet "oche" går også ud fra at "oche" nedstammer fra ordet "hockey", men af en helt anden årsag. En engelsk avis, News of the World, sponserede dart konkurencer i 1920'erne. De brugte ordet "hockey" for kastelinien i deres "turnerings regler".

 

Ordet "hockey" udsprang fra et gammelt engelsk ord "hocken" hvilket betyder "at spytte". Der siges at der blev afholdt spytte konkurrencer i offentlige engelske forsamlingshuse og at "hockey linien" blev fastsat ud fra hvor langt en spiller, med ryggen til dartskiven, kunne spytte væk fra skiven.

 

Når nu vi snakker om forsamlingshusene.

 

I de tidlige 1900 forbød lovgivningen "tilfældigheds spil" i forsamlingshusene og dart var på det tidspunkt anset som et spil af tilfældigheder.

 

I 1908 udfordrede Foot Anakin, en pub ejer fra Leeds, Yorkshire, denne anseelse i retten og tilbød at bevise at dart ikke var et spil af tilfældigheder men et spil om evner. En dartskive blev sat op i retten og Foot Anakin beviste sine evner ved at sætte tre pile i nummer 20. Derefter udfordrede han en hvilken som helst af det tilstedeværende til at gøre det samme. En tog udfordringen op og fejlede. Dommeren afgjorde herefter at dart virkelig var et spørgsmål om evner og ikke et spørgsmål om held. Denne afgørelse gjorde dart endnu mere populært og førte til at dart blev spillet mere i forsamlingshusene.

 

The National Darts Association (NDA) blev grundlagt i London i 1924 samtidig med at dart blev mere populært og anerkendt som en sportsgren. NDA vedtog standarter for sporten samtiding med at de indførte regler og regulativer.

 

Ved slutningen af første verdenskrig var dart solidt grundlagt som vi kender det i dag og mange pubs over hele England havde deres egne hold som konkurerede reglmessig om anselige pengepræmier. I 1927/28 blev den første store turnering afholdt med News of the World, en populær britisk søndagsavis, som sponsor af pengepræmierne, turneringen hed "News of the World Individual Darts Champoinship". Dette mesterskab blev en øjeblikelig success med omkring 1000 deltager til det første mesterskab. Mens News of the World stod for præmierne stod NDA for at organisere arrangementet.

 

Det første mesterskab var for deltagere i London området, men, 3 år senere, i 1930 var mesterskabet vokstet til at dække det meste af England.

 

Også hos den kvindelige del af befolkningen blev dart et populært spil, ikke mindst da Queen Elizabeth the Queen Mother i 1937 spillede et spil dart til et socialt arrangement i Buckinghamshire.

Dart var blevet så populært at der ved 1938/39 News of the World mesterskaberne var omkring 280.000 deltagere. Finalen mellem Jim Pike og Marmaduke Brecon, som blev holdt i The Royal Agricultural Hall i London, blev overværet af et rekort stort publikum på ikke mindre end 14.534 personer.

 

Det første "People National Team Championships" blev holdt i 1939 med "The People", en anden Britisk avis, som sponsor.

 

Der blev ikke afholdt nogen mesterskaber under Anden Verdenskrig, men da det var alle dartspillers drøm at vinde "News of the World Individual Darts Champoinship" var det med stor forventning at turneringen vendte tilbage i 1947/48. Denne gang med deltager fra hele Storbritanien. 

Den anden store turnering "The People National Team Championship" vendte også tilbage efter krigen.

 

NDA overlevede imidlertidigt ikke Anden Vardenskrig og selv om der blev gjort mange forsøg på at oprette et nationalt forbund var det først i 1954, med støtte fra "The People", at The National Darts Association of Great Britain (NDAGB) blev grundlagt.

 

Den første dart tv transmition blev sendt på Westward Television i 1962 da "Westward TV Invitational" blev transmiteret til befolkningen i det sydvestlige England.

 

Gennem 1970'erne og begyndelsen af 80'erne blev dart dækket masivt i TV, "Independent Television" (ITV) og BBC dækkede mange store turneringer.

 

I 1970 transmiterede ITV "News of the World Darts Champoinship" og i 1972 transmiterede "Yorkshire TV", en søster station til ITV, "The Indoor League Darts Tournaments".

 

I 1973 blev British Darts Organization (BDO) etableret og samtidig med split screen teknologi i TV transmitionerne fik dart i Storbritanien endnu en opblomstring. Det var også i 1970'erne at dart fik sit virkelige gennembrud og blev populært på verdensplan.

 

Med en bred vifte af sponsore og TV dækning fik dartsporten i denne periode sine første egentlige dartberømtheder med navne som Leighton Ress, John Lowe, Alan Evans, Eric Bristow, Jocky Wilson, Tony Brown, Bobby George og Keith Deller bare for at nævne nogle få.

"The Embassy World Darts Championship" blev for første gang promoveret på TV i 1975. BDO voksede hurtigt i denne tidsperiode og i midt 80'erne havde de et par og 30.000 medlemmer og organiserede over 800 turneringer om året.

 

The World Darts Federation (WDF) blev grundlagt i 1976 med representanter fra 15 nationer. Alle nationale dartsforbund kan blive medlem af WDF. WDFs funktion er at promovere dart mellem de forskellige medlems nationer, men også at skabe international anerkendelse af dartsporten som en sportsgren.

 

Det første egentlige verdensmesterskab blev organiseret af BDO i 1978. Dette mesterskab var i mange år kendt som "The Embassy" pga. at det var sponseret af Imperial Tobacco. I 2003 forbød regeringen dog alt tobak reklamering og i 2004 blev "The Embassy World Darts Championship" til "The Lakeside World Darts Championship" eller i daglig tale bare kaldt "Lakeside".

 

I midt 80'erne lavede BBC satire programmet "Not the 9'O Clock News" en grov sketch omkring stor alkohol indtagelse i dartsporten, hvilket resulterede i stor skade på sporten og dens spilleres image.

 

Trods forsøg fra spillerne på at reperare skaden, ved at drikke vand på de TV transmiterede scener og så videre, blev alt dækning af sporten stoppet på ITV i 1988.

Også BBC skårede drastisk ned for deres dækning, så meget at i de tidlige 1990'ere var det kun "The Embassy World Championship" der havde TV dækning.

 

The Professional Darts Corporation (PDC) blev grundlagt i 1992 da en gruppe på 16 top spillere brød fri fra det officielt anerkendte BDO.

 

Både PDC og BDO afholder verdensmesterskaber i dart. PDC har normalt deres fra midt december til tidlig januar og BDO fra tidlig januar of frem.

 

I 2001 besluttede BBC at udvide deres dart dækning på TV ved at tilføje "The World Masters" til deres programliste. Siden 2005 har folk haft mulighed for at følge med live til verdensmesterskaberne. Det var også dette år at BBC introduserede interaktiv dækning via deres BBCi service.

 

I november 2007 vendte også ITV tilbage til dartsporten med TV dækning af "The Grand Slam of Darts". En anden PDC turnering blev tilføjet i oktober 2008 da "European Championship" blev transmiteret.

Dart bliver nu fulgt over alt i verden med TV dækning af mange større turneringer.